Aktuellt

2018-08-14

Nu blir det ännu viktigare att veta var köttet kommer ifrån

 

Högens Gård i Idala, driven i sex generationer, har kört ekologisk produktion i snart 30 år och ser bara fördelar med det, både för djur och människor. I det dagliga arbetet ligger hög produktivitet och bra service högst på listan.

Varför ekologiskt?

Högens Gård är ett mellanstort lantbruk, som brukar ca 340 ha åker och har ca 300 köttdjur. På 80-talet började Håkan att köra ekologisk produktion och det har han aldrig ångrat.  ”Ekologi handlar bland annat om att hushålla med energi, skapa förutsättningar för ökad hälsa och att gynna den biologiska mångfalden”, berättar Håkan. Gården har ställt om både djur och grödor till ekologisk produktion och är självförsörjande, så allt går i ett kretslopp runt gården. ”När djuren får alla bra förutsättningar som frisk luft, torr liggplats, bra nyttig mat, möjlighet till naturligt beteende och rörelse samt har en snäll och omtänksam bonde som bryr sig om sina djur hela året, blir djuren friska och glada”, säger Håkan.

Service och produktivitet i fokus

Eftersom Håkan och hans son David, driver gården tillsammans med endast två anställda, så krävs det god planering och hög produktion. Till sin hjälp har de bränslesnåla och driftsäkra traktorer samt tryggheten i sin återförsäljare, Söderberg & Haak i Veddige, som ställer upp i alla lägen.

”Det viktigaste, för att hålla igång vår dagliga verksamhet, förutom att djuren har det bra, är produktiviteten. För att optimera den måste vi ha förstklassig service och maskiner att lita på”, säger David. ”Och vi har funnit tryggheten i Söderberg & Haak”.

Högens Gård äger tre Deutz-Fahr traktorer. Två traktorer är av lite äldre modell och nyligen investerade de i ny Deutz-Fahr 6215TTV. De upplever traktorerna väldigt bränslesnåla, lätta att köra och bekväma att sitta långa arbetspass i. Instrumenteringen är logisk och iMonitorn ett väldigt bra hjälpmedel. Till att bärga fodret kopplar de på en Krone Comprima Extreme. De valde denna press för att den är lättarbetad och klarar varierande gröda, både torr och våt.

Köttlådor till folket

Högens Gård, säljer sedan åtta år tillbaka, ekologiska köttlådor till privatpersoner. På utlämningsdagen vallfärdar kunderna till gården och man gör en familjefest, där barnen får åka traktor och se sig runt på gården. Håkan och David säljer även hamburgare och styckdetaljer till några butiker, men fokuserar mest på privatpersoner, då det är lättare planering än leverans till butik. Deras kunder uppskattar närheten, det ekologiska tänkandet och att de vet att de vet var köttet kommer ifrån.

http://hogensgard.se/
https://sodhaak.se/Produkter/Traktorer
https://sodhaak.se/Produkter/kronepressar

{{ art.PublishedShortDateString }}

{{art.Header}}

Följ oss på